فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 24 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هاجر اسدپور، علی ریاحی دهکردی، علی اسدپور* صفحات 7-32

    رضایت فرد از ابعاد مختلف زندگی، «کیفیت زندگی» تعبیر شده که از دیرباز مدنظر طراحان و برنامه ریزان شهری بوده است و حتی دغدغه سایر رشته های مرتبط با آنها، ازجمله روان شناسی و جامعه شناسی نیز محسوب می شود. ارتقای کیفیت زندگی در فضاهای شهری به مطلوبیت مولفه های سازنده آن فضا بسیار وابسته است. برخلاف پژوهش های صورت گرفته در محله ها، شهرهای جدید و...، بررسی مفهوم کیفیت زندگی اجتماعی در میدان های شهری کمتر در پژوهش ها دیده می شود. میدان فرهنگ (نعل اسبی) شهر تاریخی یزد، با قرارگیری در بافت معاصر، همواره بستری برای رویدادها و مراسم ها گوناگون بوده است؛ لذا علل حضورپذیری آن و بررسی کیفیت زندگی اجتماعی در آن می تواند به بهبود عملکرد فضاهای شهری موجود نیز کمک شایانی نماید. با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر کیفیت زندگی اجتماعی در میدان فرهنگ (نعل اسبی) شهر یزد، پژوهش حاضر با تمرکز بر دو بعد «عینی» و «ذهنی» کیفیت زندگی صورت گرفت. راهبرد این پژوهش کیفی و داده های آن به صورت پیمایشی گردآوری و از روش توصیفی- تحلیلی در فرایند دست یابی به نتایج استفاده شده است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود و حجم نمونه نیز به کمک فرمول کوکران محاسبه شد. سپس با تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون «تحلیل عاملی اکتشافی»، عوامل موثر بر کیفیت زندگی اجتماعی شهروندان در نمونه مورد مطالعه، شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به ترتیب عواملی از قبیل: الف) امنیت و پاکیزگی، ب) سبزینگی، ج) رویدادها و تعاملات اجتماعی، د) سلامت جسمی و روانی و ه) شادمانی و امید به زندگی دارای بیشترین تاثیر بر کیفیت زندگی اجتماعی از دید شهروندان و استفاده کنندگان از این میدان هستند. این عوامل می توانند به منظور ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی در سایر میدان های و فضاهای شهری معاصر نیز در اولویت رسیدگی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کیفیت، زندگی اجتماعی، روابط اجتماعی، فضای سبز، میدان فرهنگ یزد
  • پریوش وحیدی فر، علی اصغر رضوانی*، علی نوری کرمانی صفحات 33-55

    امروزه زیست پذیری به عنوان رویکردی منتج از نظریه توسعه پایدار درپی کاهش مشکلات اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی شهرها و جوامع بر مبنای نیازها و ظرفیت های آنهاست. زیست پذیری از اصولی پیروی می کند که در واقع اجزای مورد نیاز برای حرکت به سمت پایداری است. از اینرو دست یابی به شهر زیست پذیر بسیار پر اهمیت است. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی شاخص ها و عوامل موثر بر دست یابی به شهر زیست پذیر در بافت های فرسوده و غیرفرسوده شهری است که به صورت مطالعه موردی در منطقه 10 شهر تهران صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را ساکنان منطقه 10 شهر تهران تشکیل می دهند. برای دست یابی به حجم منطقی از نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نمونه تعیین شده و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسش نامه است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری نشان می دهد که منطقه 10 شهر تهران به لحاظ زیست پذیری شهری در شرایط غیر قابل قبولی است. همچنین نتایج حاصل از آزمون t مستقل نشان می دهد که در منطقه 10 تهران، بین بافت فرسوده و غیرفرسوده شهری به لحاظ شاخص ها و عوامل دست یابی به شهر زیست پذیر تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، توسعه پایدار، منطقه 10 شهر تهران
  • کریم سلیمانی* صفحات 57-72

    رشد روزافزون جمعیت و در پی آن گسترش افقی شهرها منجر به تغییرات کاربری اراضی به ویژه در استان مازندران شده که افزایش قیمت زمین و تخریب اکوسیستم های شهری را در پی داشته است. تبدیل اراضی باغی و شالیزاری به مسکونی که در طی چند دهه گذشته رشد فزاینده ای را در مازندران نشان می دهد می تواند از عوامل مهم در تشدید سیلاب شهری باشد. بطوری که در اثر تخریب پوشش گیاهی پیامدهایی نظیر سیلابهای شهری را شاهدیم. علاوه برآن تغییر کاربری اراضی یکی از چالش های عمده در آینده بوده و به نظر می رسد بسیاری از زنجیره های حیاتی و امنیت منطقه ای را تحت تاثیر خود قرار دهد. در این پژوهش داده های یک بازه سی ساله از ماهواره های لندست سالهای 1978، 2001 و 2013 شهر ساری و اطراف آن مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از محیط GIS از مدل LCM پیش بینی تغییرات اراضی تا سال 2018 انجام گردید. در این راستا از سه سناریوی A-B-C و برای هر کدام شش متغیر و 10 نقشه پتانسیل انتقال پیش بینی تغییرات انجام شد. ضریب کاپا و دقت کلی نقشه ها برای سال 1366 به ترتیب 88%، 87/86%، برای 1380، 89% و 42/87% و برای سال 1390 این ضریب 90% و 89/88% محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که سطح اراضی کشاورزی روند کاهشی شدید و به همان نسبت اشغال اراضی مسکونی روند افزایشی را داراست.

    کلیدواژگان: تحلیل زمانی، کاربری اراضی، لندست و شهر ساری
  • امیرحسین حلبیان*، زهرا سلطانی صفحات 73-97

    امروزه، افزایش دمای سطح زمین و استقرار جزایر گرمایی در کلان شهرها منجر به یکی از معضلات زیست محیطی شهری شده است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، واکاوی تغییرات مکانی- زمانی جزایر گرمایی، پوشش گیاهی، کاربری اراضی و شناسایی پهنه های بحرانی زیست محیطی جزایر حرارتی شهری در شیراز است. بدین منظور، ابتدا 8 تصویر دوره گرم سال در بازه زمانی 2015-1986 از ماهواره لندست شامل سنجنده های (TM) لندست 5، (+ (ETM لندست 7، (TIRS/OLI) لندست 8 استخراج و پس از پیش پردازش های لازم، دمای سطح رمین (LST)، شاخص تفاضل به هنجارشده پوشش گیاهی (NDVI)، الگوهای کاربری اراضی برای پایش تغییرات کاربری اراضی شهری شیراز محاسبه شد. در ادامه، مناطق حساس شهری با استفاده از شاخص قیاسی وضع بحرانی زیست محیطی (ECI) شناسایی و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اراضی بایر پیرامون شهر به صورت پیوسته و متراکم دارای بالاترین دما هستند و محدوده های دمایی بسیار گرم را تشکیل می دهند. این مراکز حرارتی در مناطق مسکونی شهری با محدوده های بافت فرسوده و متراکم شهری انطباق دارد. در عین حال، واکاوی نقشه های دمای سطح زمین در شهر شیراز حکایت از هماهنگی بین پایین ترین طبقه دمایی با کاربری پوشش گیاهی دارد.نقشه های کاربری اراضی نیز نشان از کاهش مساحت اراضی بایر و پوشش گیاهی و افزایش کاربری شهری دارد. بدین ترتیب، حدود 01/10 کیلومتر مربع از اراضی بایر و 7/19 کیلومتر مربع از پوشش گیاهی به کاربری شهری تبدیل شده است. این موضوع نشان می دهد که مهم ترین عامل در گسترش جزایر گرمایی کاهش پوشش گیاهی (به میزان 36%) بوده است. بیشترین حساسیت محیطی (پهنه بحرانی با مساحت 7/29 کیلومتر مربع، 2/14 درصد از سطح منطقه مورد پژوهش) نیز غالبا در پیرامون شهر به سبب وجود اراضی بایر و در درون شهر نیز به صورت خرد در اطراف مراکز صنعتی، اطراف فرودگاه بین المللی، ترمینال مسافربری (کاراندیش)، اطراف ایستگاه های مترو، بزرگراه ها و خیابان های پرترافیک و مکان های دارای بافت فرسوده مشاهده می شود. از این رو، گسترش بام سبز و استفاده از پوشش گیاهی سازگار با اقلیم بومی به عنوان راه حلی برای تعدیل جزیره گرمایی شهری و مقابله با وضع بحرانی زیست محیطی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جزیره حرارتی شهری، دمای سطح زمین (LST)، شاخص تفاضل به هنجارشده پوشش گیاهی (NDVI)، کاربری اراضی، حساسیت محیطی، شیراز
  • حجت حاتمی نژاد، حسین حاتمی نژاد*، کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد صفحات 99-127

    فضاهای شهری یکی از تاثیرگذارترین عوامل در هدایت الگوهای رفتار فردی و اجتماعی افراد هستند. تمامی رفتارهای انسان در فضاهای معینی شکل می گیرد که بستر رفتار به شمار می آیند. از همین رو، با ارتقای کیفیت محیط می توان از بروز رفتارهای ناهنجار تا حدی جلوگیری کرد. ایجاد محیط دفاعی با نظر به ترکیب دو جنبه فیزیکی و روان شناسی به طور همزمان، جوهر و اساس مفهوم پیش گیری جرم ازطریق طراحی محیطی را تشکیل می دهد. برخی مکان ها به دلیل ساختار کالبدی خاص، نوع فعالیت و ویژگی های ساکنان آن مکان، فرصت بیشتری را برای وقوع جرم فراهم می کنند. هدف کلی از انجام این تحقیق دست یابی به الگویی از برنامه ریزی و طراحی شهری به منظور جلوگیری از خلق الگوهای رفتاری ناهنجار به ویژه جرم در محله چهارباغ منطقه ثامن مشهد است. محله چهارباغ یکی از محله های قدیمی بافت اولیه و پیرامون حرم مطهر رضوی است که از ساختار کالبدی نامناسبی برخوردار است و میزان وقوع جرم در این محله بسیار بالاست. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی، داده ها و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. همچنین نظرات و دیدگاه های شهروندان به کمک ابزار پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده جمع آوری و سپس با روش های آمار ناپارامتریک ازجمله آزمون تی و معادلات ساختاری به تحلیل استنباطی داده ها پرداخته شده است. با توجه به جمعیت سال 1395 این منطقه که معادل 13849 نفر است و با کمک فرمول تعیین حجم نمونه کوکران تعداد 381 پرسش نامه در این محدوده مورد پرسش گری قرار گرفته است. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان می دهد عوامل مختلفی ازجمله درآمیختگی کالبدی و محیطی در فضاهای شهری و کیفیت نامناسب بافت بر وقوع جرم نقش موثری دارند، همچنین بین مولفه های کالبدی در برنامه ریزی شهری و مسئله وقوع جرم رابط معناداری وجود دارد، به طوری که کالبدهای نامناسب و بدون فرم و با شکل نامنظم بر وقوع جرم می افزایند.

    کلیدواژگان: فضای شهری، بافت کالبدی، الگوی رفتاری ناهنجار، پیش گیری از جرم، محله چهارباغ منطقه ثامن مشهد
  • سعید زنگنه شهرکی*، حسین فرهادی خواه، اصغر حیدری، باقر فتوحی مهربانی، وحید عباسی فلاح، ابراهیم فرهادی، یعقوب ابدالی صفحات 129-154

    مقوله مسکن به عنوان یکی از مهم ترین نیازهای زندگی انسان ها از ابتدای سکونت بشر مطرح بوده است؛ لذا با رشد شهرنشینی و تجمع افراد در شهرها مسایل و مشکلات مسکن بیشتر خودنمایی کرده است. این موضوع به خصوص در شهرهای جهان سوم در قالب کمبود مسکن و نیز پایین بودن کیفیت مساکن موجود نمایان شد. در همین جهت هرکدام از دولت ها با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... خود طرح هایی را درجهت رفع و یا کاهش مشکل مسکن در نظر می گیرند. طرح مسکن مهر نیز به عنوان یکی از طرح های درنظر گرفته شده برای کاهش مشکلات مسکن مهر در ایران در دهه 1380 بوده است. تحقیق حاضر به دنبال بررسی مهم ترین چالش ها و نقاط ضعف مسکن مهر در ایران بوده است. این تحقیق ازنظر هدف جزء تحقیقات کاربری و ازنظر روش جزء تحقیقات توصیفی– تحلیلی است. جمع آوری داده ها به صورت اسنادی– پیمایشی بوده است. در بخش اسنادی با مطالعه ادبیات تحقیق، ابعاد و شاخص های مرتبط با تحقیق استخراج شده اند. در بخش پیمایشی نیز ابعاد و شاخص های استخراج شده از مطالعه ادبیات تحقیق به همراه شاخص های مدنظر کارشناسان و متخصصان، به صورت پرسش نامه در بین 45 نفر از کارشناسان و متخصصان حوزه مسکن، و به خصوص طرح مسکن مهر، توزیع شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SMART-PLS و SPSS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که 6 شاخص (کالبدی، نهادی- مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، حقوقی و مکان یابی) به عنوان مهم ترین نقاط ضعف این پروژه انتخاب شده اند. در این بین بعد اجتماعی- فرهنگی با اهمیت 0.255، بعد کالبدی با 0.244 و بعد حقوقی با 0.243 به ترتیب مهم ترین نقاط ضعف و بعد از آن ها ابعاد نهادی- مدیریتی با 0.233، بعد مکان یابی با ضریب 0.237 قرار دارند و در انتها نیز بعد اقتصادی با اهمیت 0.160 داشته اند.

    کلیدواژگان: نقاط ضعف، مسکن مهر، ایران
  • اصغر عابدینی*، امین خلیلی، فائزه خرم، شیوا قربانی صفحات 155-175

    امروزه دانش و اطلاعات به عنوان کلید رشد اقتصادی جهان است. از آنجا که شهرهای جهان بر اساس مدل سرمایه داری صنعتی درحال رشد هستند و به زودی با محدودیت منابع شهری روبه رو خواهند شد، بنابراین شهرهای دانش بنیان به عنوان راهکاری مناسب برای رشد اقتصادی و مدیریت مناسب منابع زیربنایی و بهبود کیفیت زندگی در قرن 21 محسوب می شوند. شهرهای دانش بنیان در جهان دو گونه اند: 1) شهرهای دانش بنیان توسعه یافته که دارای زیرساخت های خوبی هستند، مانند: بارسلونا، بوستون، هلسینکی، اتاوا، سنگاپور؛ 2) شهرهای دانش بنیان نوظهور مانند: استانبول، منچستر، ملبورن، سان فرانسیسکو، سیدنی که ازطریق رویکرد KBUD درحال توسعه هستند. ایجاد شهرهای دانش بنیان به راحتی قابل تحقق نیست، بلکه نیازمند خصوصیات و ظرفیت هایی در زمینه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و فناوری ازقبیل داشتن سطح بالایی از فناوری، بهبود خدمات و آموزش شهروندان ازطریق ایجاد ارتباطات و به این ترتیب تقویت سرمایه انسانی است. این پژوهش رویکرد KBUD (توسعه مبتنی بر دانش) را به عنوان روشی برای اجرای شهر دانش بنیان مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. در ادامه، این مطالعه چارچوب جدیدی متناسب با کشور ایران برای رویکرد KBUD طراحی کرده است. این رویکرد جدید شامل 6 بعد است: اقتصاد دانش محور، جامعه دانش محور، دولت دانش محور، محیط دانش محور، سلامت دانش محور، امنیت دانش محور. سپس برای سنجش میزان تحقق شهر دانش بنیان در کلان شهر تبریز، بر اساس هر 6 بعد این رویکرد پرسش نامه ای بر اساس سوات شهر تنظیم و در بین 20 نفر از نخبگان شهر توزیع شد. سپس داده های حاصل از اجرای پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون T نشان داد که کلیه شاخص های توسعه مبتنی بر دانش در کلان شهر تبریز در وضعیت خوب و بالاتر از متوسط ارزیابی شده اند و نتایج آزمون فریدمن حاکی از آن است که متغیر درمان دانش محور با میانگین رتبه ای 75/4 در وضعیت بهتر و مساعدتری نسبت به سایر متغیرهای شهر دانش بنیان قرار دارد. بنابراین کلان شهر تبریز پتانسیل ها و زمینه های لازم برای تبدیل شدن به یک شهر دانش بنیان را دارد.

    کلیدواژگان: شهر دانش، توسعه مبتنی بر دانش، چارچوب KBUD، رشد اقتصادی، کلان شهر تبریز
  • محمد جاهد قدمی، علیرضا عندلیب*، حمید ماجدی صفحات 179-204

    از آنجا که محلات قدیمی هویت فرهنگی و تاریخی شهرها محسوب می شوند و تخریب و نابودی آنها تیشه ای بر ریشه هویت ساکنان است، ضرورت رسیدگی به این بافت ها و بازآفرینی آنها احساس می شود. البته موضوع محلات فرسوده و ناکارآمد شهری و بازآفرینی این محلات موضوعی پیچیده و چندبعدی است؛ لذا بایستی هرگونه مسایل و موضوعات درارتباط با بازآفرینی بافت های ناکارآمد شهری به صورت نگاه چندبعدی و ترکیبی از عوامل مختلف مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد. در این زمینه، یکی از اهدافی که در بازآفرینی محلات فرسوده به آن توجه ویژه شده است، تامین مسکن مناسب برای ساکنان این محلات است. بدین منظور در این پژوهش سعی شد که به صورت سیستمی و نظام مند پیشران های کلیدی موثر بر بازآفرینی با تاکید بر تامین مسکن در محلات فرسوده منطقه 12 کلان شهر تهران شناسایی و تحلیل شوند. منطقه 12 بخش اصلی مرکز تاریخی شهر تهران را شامل می شود. این محدوده که در گذشته ای نه چندان دور، از مراکز مهم و پویای این شهر محسوب می شد، اکنون نشانه های فرسودگی شهری را در خود آشکار ساخته است. بنابراین در این پژوهش، ابتدا با تکنیک پویش محیطی و دلفی، 49 عامل اولیه در شش حوزه مختلف اقتصادی و مالی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، کالبدی- زیست محیطی، سیاستی، قانونی و حقوقی، مدیریتی، ساختاری و اجرایی و تجربی و زیباشناختی استخراج و سپس با استفاده از روش دلفی مدیران، ماتریس اثرات متقاطع مولفه ها تشکیل شده است. در مرحله بعدی، ازطریق نرم افزار میک مک نسبت به تحلیل ماتریس اقدام شده است. نتایج حاصل از پراکندگی متغیرها در محور تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل در نرم افزار میک مک، حاکی از ناپایداری سیستم در بازآفرینی محدوده مورد مطالعه است و بر همین اساس پنج دسته متغیر مورد شناسایی قرار گرفت. درنهایت، با توجه به امتیاز بالای اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم عوامل، پانزده عامل اصلی به عنوان پیشران های کلیدی در آینده بازآفرینی منطقه با تاکید بر تامین مسکن مورد شناسایی قرار گرفتند. از بین پیشران های مورد بررسی نیز، متغیرهای بخش اقتصادی و مالی بیشترین تاثیر را بر تامین مسکن در زمینه بازآفرینی محلات منطقه مورد مطالعه و عوامل تجربی و زیباشناختی درجه تاثیرگذاری را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: پیشران های کلیدی، بازآفرینی، محلات فرسوده، تامین مسکن، منطقه 12 کلان شهر تهران
  • صدیقه کیانی سلمی*، نجمه صادقیان، اصغر نوروزی آورگانی صفحات 205-229

    گردشگری به عنوان نیروی اصلی اقتصادی و فرهنگی در دنیا شناخته شده است و همچون ابزاری نیرومند در راستای ایجاد منفعت برای جوامع محلی در نظر گرفته می شود. از عوامل موثر در افزایش روند گردشگری توجه به جامعه میزبان در محیط های گردشگری و میزان رضایتمندی و خشنودی آنها از این فعالیت ها است. از این رو درک و فهم ساکنان از اثرات گردشگری برای دستیابی به حمایت های ایده آل از توسعه گردشگری ضرورت می یابد. هدف کلی این تحقیق، شناسایی ابعاد عملکرد گردشگری و          مکانیسم اثرگذاری آن بر حمایت از توسعه گردشگری در گردشگاه سیاسرد شهر بروجن است. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته است که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به به تایید رسیده است. جامعه آماری پژوهش ساکنان شهر بروجن بوده و حجم نمونه 155 نفر است. برای تحلیل داده ها از قابلیت های آماری در نرم افزار SPSS و مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شده است. برآیند ارزیابی ها مطابق با تحلیل های صورت گرفته نشانگر آن است بیشترین اثرات گردشگری در حوزه اجتماعی مشاهده شده است که این وضعیت را می توان ناشی از یک فرآیند پیچیده تغییر و مبادله بین گردشگران، سکونتگاه های میزبان و مقاصد گردشگری دانست. دیگر اثر مهم ناشی از توسعه گردشگری، مربوط به عامل کالبدی است. چنانچه گردشگری در منطقه مورد مطالعه تغییرات نامطلوبی همچون تضاد در بافت قدیمی و جدید بواسطه از بین رفتن معماری سنتی، الگو برداری از خانه های تاریخی در ساخت مسکن و رواج ویلاهای گردشگری ایجاد کرده است. در واقع می توان گفت توسعه گردشگری با ایجاد رضایتمندی در گردشگران مطابق نظریه تبادل اجتماعی منجر به حمایت از توسعه گردشگری گردیده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، ساکنان محلی، حمایت از گردشگری، رضایتمندی، گردشگاه سیاسرد، بروجن
|
  • Hajar Asadpour, Ali Riahi Dehkordi, Ali Asadpour * Pages 7-32

    Satisfaction with different aspects of life has been defined as "quality of life", which has long been considered by urban designers and planners, and even concerns with other disciplines related to it, including psychology and sociology. Improving the quality of life in urban spaces is highly dependent on the desirability of its constituent components. Contrary to research done in neighborhoods, new cities, etc., there is less research on the concept of social life in urban areas. Farhang Square (Nal-asbi) in Yazd Historical City has always been the setting for various events, so its reasons for being present and examining quality of social life in it that can help improve the performance of existing urban spaces. The aim of this study was to identify and analyze the factors affecting quality of social life in Yazd Farhang Square, focusing on two “objective” and “subjective” dimensions of quality of life. The research method of this study was qualitative strategy and its data were collected through survey and descriptive-analytical method was used in the process of achieving results. The sampling method was simple random and the sample size was calculated by Cochran formula. Then, by analyzing the data through exploratory factor analysis, the factors affecting the quality of social life of citizens in the sample were identified and analyzed. The findings indicate that factors such as: (a) security and cleanliness, (b) greenness, (c) social events and interactions, (d) physical and mental health, and (e) happiness and life expectancy have the greatest impact on quality of life.

    Keywords: Quality, Social life, social relations, Green space, Yazd Farhang Square
  • Parivash Vahidifar, Ali Asghar Rezvani *, Ali Norikermani Pages 33-55

    Today, habitability as a result of sustainable development theory is aimed at reducing the economic, social, physical, and environmental problems of cities and communities based on their needs and capacities. Bioaccumulation follows the principles that are actually components needed to move towards sustainability. Hence, access to a vibrant city is very important. The purpose of this study was to identify and evaluate the indicators and factors affecting the achievement of a sustainable city in urban wasteworn and non-corroded tissues, which is a case study in the 10th district of Tehran. The research method is descriptive-analytical and survey. The statistical population of the present study is residents of Tehran 10th district. To obtain the logical volume of the sample, 384 samples were determined using the Kukaran formula and selected randomly. The main tool for collecting data in this study is a questionnaire. The results of statistical analysis in Spss software show that 10th district of Tehran is unacceptable in terms of urban viability. The findings also suggest that there is a significant difference between urban exhausted and non-corroded tissue in terms of access to the living city

    Keywords: livability, Quality Of Life, sustainable development, District 10 of Tehran
  • Karim Solaimani * Pages 57-72

    The increasing population growth and subsequent horizontal expansion of cities has led to land use changes, especially in Mazandaran province, which has led to an increase in land prices and the destruction of urban ecosystems. The conversion of horticultural and paddy lands into residential areas, which have shown increasing growth in Mazandaran over the past few decades, can be an important factor in exacerbating urban flooding. As a result of the destruction of vegetation, we see consequences such as urban floods. In addition, land use change is one of the major challenges in the future and seems to affect many vital chains and regional security. The study used data from a 30-year period of Landsat satellites from 1978, 2001 and 2013 in and around Sari. Using the GIS environment from the LCM model, land change forecasts were made until 2018. In this regard, out of three scenarios of A-B-C and for each of the six variables and 10 maps, the potential for transfer prediction of changes was performed. The capa coefficient and the overall accuracy of the maps for 1987 have been calculated as 88%, 86.87%, for 2001, 89% and 87.22%, respectively, and for 2011, this coefficient has been calculated as 90% and 88.89%. The results show that the level of agricultural lands is declining sharply and the occupation of residential lands is increasing

    Keywords: Temporal analysis, land use, Landsat, Sari city
  • Amirhossein Halabian *, Zahra Soltani Pages 73-97

    Today, increase in the land surface temperature and the formation of heat islands in the metropolis areas has become one of the environmental problems. The aim of this research is spatial- temporal analysis of urban heat- island, vegetation, landuse and to identify the critical environmental zones of Shiraz urban thermal islands. For that purpose, the first 8 images were downloaded from landsat satellite including sensors of TM (Landsat 5), ETM+(Landsat 7) and TIRS/OLI (Landsat 8) for the warm period of the year during 1986 - 2015. Then, the required pre-processing schemes, land surface temperature (LST) and normalized difference vegetation index (NDVI) and landuse patterns for monitoring of the landuse changes in Shiraz were calculated. Then, the environmental criticality index (ECI) was used to identify and analysis of the sensitive regions. The results illustrated that barren lands surrounding the city in continuous and dense have the largest urban thermal islands and forming very hot temperature limits. These thermal centers in urban settlements correspond to the boundaries of the urban decay and dense context areas. At the same time, analyzing the land surface temperature maps in Shiraz indicate the coordination between the lowest class of temperature and vegetation landuse. The landuse maps also show the reduction of barren lands, vegetation and increasing the urban landuse. Thus, about 10.1 km2 of barren lands and 19.7 km2 of vegetation have been converted to urban landuse. This indicates that the decrease in vegetation cover(%36) was the most important factor in development of the heat islands in Shiraz. The highest environmental sensitivity (Crtical region, 29.7 Km2, 14.2% of studied region) is observed around the city due to existence of barren lands and in to the city around the industrial centers, around the international airport, passenger terminal(Karandish), around the metro stations, the highways and streets of heavily congested areas and urban decay context areas. Hence, the development of green roof vegetation and tailored to the indigenous climate is proposed as solution to mitigate urban thermal island and dealing with environmental crisis.

    Keywords: Urban thermal islands, Land surface temperature (LST), Normalized difference vegetation index (NDVI), Landuse, Environmental criticality index (ECI), Shiraz
  • Hojat Hataminejad, Hosein Hataminejad *, Keramatollah Ziyari, Ahmad Pourahmad Pages 99-127

    Urban spaces are one of the most influential factors in guiding individuals' individual and social behavior patterns. All human behavior takes place in certain spaces that constitute the basis of behavior. Therefore, by improving the quality of the environment, some abnormal behaviors can be prevented. Creating a defensive environment by combining both physical and psychological aspects simultaneously forms the essence of the concept of crime prevention through environmental design. Some places provide more opportunity for crime due to the specific physical structure, type of activity and characteristics of its inhabitants. The overall purpose of this research is to obtain a model of urban planning and design in order to prevent the creation of abnormal behavior patterns especially crime in Chahar Bagh neighborhood of Mashhad. Chahar Bagh neighborhood is one of the oldest neighborhoods of primary texture around the holy shrine of Razavi which has an inappropriate physical structure and mass incidence in this neighborhood is very high. The research method in this article is a descriptive-analytic one which has been collected using library and field method, data and required information. Citizens' views and views were also collected through questionnaire, interview and observation tools and then inferential data analysis was performed using nonparametric statistical methods such as t-test and structural equations. According to the population of 1395 in this area which is 13849 people and with the help of Cochran sample size formula 381 questionnaires were surveyed in this area. The results of this study show that various factors such as physical and environmental mixing in urban areas and poor texture quality have an important role on mass occurrence. That improper, unformed, irregular bodies add to the crime

    Keywords: urban space, Abnormal Behavioral Patterns, Prevention, crime, Chahar Bagh District of Mashhad
  • Saeed Zanganeh Shahraki *, Hossein Farhadikhah, Asghar Heydari, Bagher Fotohi Mehrabani, Vahid Abbasifallah, Ebrahim Farhadi, Yaghob Abdali Pages 129-154

    The Mehr Housing Plan is one of the plans to reduce the housing problems of low-income Iranians. So over time it has not been very welcomed. In this regard, the present study seeks to investigate the most important factors affecting the lack of Mehr housing in Iran. The research method was descriptive-analytical. 45 experts, especially Mehr Housing Experts, were used to collect the data. SMART-PLS software was used for data analysis. The results showed that the six indicators (physical, institutional-managerial, economic, socio-cultural, legal and locational) selected had a positive and significant effect on housing project disapproval. Among the social and cultural indices, the coefficient   0.255 had the most effect on the lack of housing Mehr.

    Keywords: : Factors of disapproval, Mehr housing, Iran
  • Asghar Abedini *, Amin Khalili, Faezeh Khorram, Shiva Ghorbani Pages 155-175

    Today, knowledge and information play a key role in global economic growth. Since cities around the world are growing on the basis of the industrial capitalist model and will soon face urban resource constraints, therefore, knowledge-based cities are considered as a suitable way for economic growth and proper management of infrastructure resources and improving the quality of life in the 21st century. Knowledge-based cities can be divided into two categories: 1. Developed knowledge-based cities with good infrastructure resources like: Barcelona, Boston, Helsinki, Ottawa, and Singapore. 2. Newfound knowledge-based cities like: Istanbul, Manchester, Melbourne, San Francisco, and Sydney in which are developing with the KBUD approach. Creating knowledge-based cities cannot be easily realized, but it needs features and capacities in various economic, cultural, social and technological fields, such as having a high level of technology, improving services and educating citizens through communication, and thus strengthening human capital. This research examines the knowledge-based urban development (KBUD) approach as a method for the realization of the knowledge-based city. Then, a novel framework is devised for the KBUD approach according to the situation of Iran. This new approach consists of six aspects: Knowledge-based economy, knowledge-based community, knowledge-based government, knowledge-based environment, knowledge-based healthcare, knowledge-based security. Then, in order to evaluate the realization possibility of a knowledge-based city in Tabriz Metropolis, a questionnaire was designed based on the SWOT of the city and six different aspects of the KBUD approach and was distributed among twenty persons selected from the elites of the city. The data extracted from the questionnaire were analyzed then. The results of the T-test showed that all indicators for knowledge-based development in Tabriz Metropolis are evaluated in good and above average level, and the results of the Friedman test showed that the variable knowledge-based healthcare with average score 4.75 is in a better and more favorable situation than other knowledge-based cities. Hence, Tabriz Metropolis has possible potential and substrates to turn into a knowledge-based city

    Keywords: City of knowledge, knowledge-based development, KBUD framework, Economic Growth, Tabriz Metropolis
  • Mohammad Jahed Ghadami, Ali Reza Andalib *, Hamid Majedi Pages 179-204

    The issue of worn-out and inefficient urban areas and recreation of these neighborhoods is a complex and multidimensional issue, so any issues related to recreational urban texture regeneration should be assessed and evaluated in a multidimensional way and a combination of different factors. In this regard, one of the goals that has been paid special attention to the regeneration of worn out neighborhoods is to provide suitable housing for the residents of these neighborhoods.In this study, key proponents of effective regeneration with an emphasis on providing housing in the worn-out neighborhoods of 12 metropolitan areas of Tehran have been systematically identified and analyzed.In this research, we extract 49 primary factors in six different economic and financial, political, social and cultural, physical, environmental, political, legal, legal, managerial, structural and executive and empirical and aesthetic sciences using Delphi and Delphi techniques. Then, using the Delphi method of managers, the cross-effects matrix of the components is formed. In the next step, the matrix analysis was performed through Micmac software. The results of the dispersion of variables in the influence axis and the factor effectiveness in theMicmac software indicate the instability of the system in recreating the case study area. Accordingly, five variable categories were identified. Finally, given the high score of direct and indirect impacts of the factors, fifteen key factors were identified as key drivers in the future recreation of the area with emphasis on housing provision.Among the factors considered, the variables of economic and financial sector had the greatest impact on housing provision in order to recreate the neighborhoods of the study area and the empirical and aesthetic factors had the least impact

    Keywords: Key proportions, recreation, worn-out neighborhoods, Housing provition, District 12 of Tehran
  • Sedigheh Kiani Salmi *, Najmeh Sadeghiyan, Asghar Norouzi Pages 205-229

    Tourism as a powerful tool in line of profit creating for local societies. The effective factors in promoting the process of tourism are considering host society in tourism environments and their level of satisfaction and consent in these activities. Hence, local society understanding of the tourism effects is essential for reaching ideal support of societies for tourism development. General aim of the research is identifying the function of tourism and its effective mechanism on supporting tourism development by considering the variable of consent mediator of destination society in tourism region of Siasard of Brojen. The research tool is a researcher-made questionnaire that its validity was confirmed by the experts’ view and the reliability was verified by Chronbach’s alpha and its general amount was 0.946. The statistical population was the inhabitants of Brojen (n=104053) and the sample size was 155 people. SPSS software was used for analyzing the data and AMOS is applied for modeling structural equations. The results show that tourism function in three aspect of economic, social, and skeletal is significant by covariance weights of 0.84, 0.85, 0.78 respectively and the most effect is in social aspect. Also, the results of effectiveness of tourism function on supporting tourism development was confirmed by factor loading of 0.57 and significant level of 0.00. The effect of tourism function on increase of the amount of local society support has been apparent by consent mediator variable of local society of tourism destination of Brojen.

    Keywords: Tourism, Local inhabitants, Supporting the tourism, Siasard consent, Brojen